dimecres, 24 de febrer del 2021

LES NOSTRES ACTIVITATS EXTRAESCOLARS

Activitat extraescolar de Taekwondo

Benvolgudes famílies.

Aquí teniu una altra entrega dels escrits sobre les nostres activitats extraescolars.

Ara és el torn del Taekwondo, i com sempre, esperem que us agradi i sigui de gran utilitat.


L'art del Taekwondo.

El lloc d'origen del Taekwondo és l´Imperi Corea. Aquest art marcial destaca per la varietat i l'espectacularitat de les seves tècniques de puntada, actualment és una de les arts marcials més conegudes i practicades arreu del món, es remunta a un període en què existien tregrans regnes i que actualment corresponen al territori Coreà.

L'any 936 es van unificar els tres regnes i es fundà la dinastia Koryo, els tres estils de lluita corresponents a cada regne es fusionen per convertir-se en sistemes d'entrenament militar els quals van durar fins a l'inici de la dinastia Yi (1392-1910), on es va disminuir la pràctica militar.


Els regnes eren Silla, Koguryo i BaekJe, els quals es van establir a la península coreana entre els anys 57 aC i 936 dC. a causa dels constants enfrontaments entre els tres regnes, cada un d'ells comptava amb una força d'elit (un exèrcit militar de l'època).

 


C:\Users\Fitness\Desktop\origen.jpg

 

En l´any 1910 l'exèrcit japonès es va instal·lar a Corea, prohibint la pràctica de qualsevol activitat cultural que promogués els valors coreans a fi de generar una pèrdua d'identitat del país. L´any 1945 Corea s´allibera del Japó i es torna a restaurar la pràctica de sistemes de defensa com el Taekkyon i el Subakels que avui dia formen la base del que és el Taekwondo actual. 


Es tracta d'una art marcial de tradició antiga, però que s'ha adaptat als temps moderns: és el segon esport mundial quant a nombre de federats i és important que el nen obtingui la seva llicència federativa per tal que els seus cinturons siguin oficials. 


En els Jocs Olímpics de Seül, Corea del Sud, 1988, va fer la seva primera aparició olímpica com a esport d'exhibició. Va comptar amb la participació de 183 atletes entre homes i dones provinents de 34 països diferents. En els Jocs Olímpics de Barcelona 92 va tornar a ser esport d'exhibició, amb un nombre encara més elevat de participants. Finalment, als Jocs Olímpics de Sydney 2000 va esdevenir un esport olímpic oficial. 
 

La paraula Taekwondo la podem separar per síl·labes entenent-les i pronunciant-les de la següent manera:

 

(Tae) significa colpejar amb els peus. 

(Kwon) significa colpejar amb les mans o punys. 

(Do) significa disciplina, art, mètode o camí. 

 

Per tant, Taekwondo podria traduir-se com ¨l'art o camí de colpejar amb els peus i les mans". 

 

 

Estils i tècniques que realitzem en el Taekwondo. 


 
Uns dels entrenaments importants que realitzen els nostres alumnes dins la nostra activitat és el combat. 

El combat és una modalitat de contacte total i es realitza amb casc, peto de protecció pel tors; els braços, punys, cames i genitals també aniran protegides amb les seves respectives proteccions quedant prohibits els atacs de puny per sobre del coll.

Per tant podem dir que els nostres practicants van totalment protegits de dalt a baix. Els combats que es realitzen en l'àmbit de la competició aniran sempre acompanyats d'un àrbitre de pista i 4 jutges. 


CAMPIONS DEL MÓN
















  CAMPIONS ESCOLA MERITXELL















La figura d'un Coach (entrenador) en els campionats de Taekwondo és molt important pels competidors: aquí tenim en Joel Pérez en un dels seus campionats abans de la pandèmia.



COACH


Un altre dels entrenaments o modalitats més importants d´aquesta disciplina és la realització de pumses. 

 

Els pumses són seqüències de moviments de defensa i atac que simulen un combat imaginari amb diversos adversaris, i estan relacionats directament amb els diferents graus de cinturons. Es memoritzen i repeteixen a fi d'incrementar l'equilibri, l'elasticitat, la rapidesa, la concentració, control del propi cos i el domini dels diferents moviments.  


La realització d'aquestes actituds també poden ser valorades en competicions, ja que els/les alumnes poden arribar a participar en campionats de Catalunya, Espanya, Europa i del món en la disciplina de tècnica i pumse.

Avui dia, degut a la pandèmia, no podem practicar un altra part important de la nostra activitat que és la defensa personal. Aquesta modalitat es fa cos a cos i és molt educativa pels nens i nenes, ja que aprenen a defensar-se, a controlar i conèixer el seu cos i el cos del "contrincant" adquirint habilitats i destreses que els ajudaran a tenir confiança i autoestima. 




Què demanem als nens?

 

-La correcta posició del cos 

-La correcta execució de les puntades i cops per evitar lesions. 

-Cortesia 

-Integritat 

-Autocontrol 

-Perseverança 

-Esperit indomable 

-Disciplina, autoconfiança i respecte per tot el que ens envolta. 

-Conèixer el seu propi cos 

 


Beneficis a nivell físic

 

Al Taekwondo desenvolupa una gran capacitat d'habilitats motores: atès que es treballen els braços i cames, millora el to muscular i el bon manteniment de les articulacions beneficiant així el creixement del nen, l'ajust corporal fent canvis en la velocitat i força d'altres accions més calmades com ara: l'equilibri, la coordinació, el control espaciotemporal, flexibilitat, etc.


Per tant, els beneficis físics són: Augmenta la resistència cardiovascular, millora la resistència i la força muscular, augmenta la flexibilitat, potencia el coneixement del propi cos, ajuda a desenvolupar millor i més ràpidament les capacitats de coordinació, aporta el control d'un alt nivell de moviments bàsics que permetran en el futur realitzar una forma òptima el treball tècnic esportiu. 

Alguns dels beneficis són: Estimula el treball en equip, permet descobrir com és d'important que tots els membres d'un grup són fonamentals i juguen el seu paper essencial a l'hora d'arribar a un objectiu comú, s'aprenen valors importants com el respecte als altres, la tolerància i l'honradesa. 

Els beneficis psicològics són: Millora la capacitat de concentració i d'autocontrol, augmenta la disciplina, la constància, el sacrifici i l'esforç són altres dels valors que aconseguiran adquirir a través d'aquest esport, millora de l'autoestima i augment de la confiança, el fet de pertànyer a un equip, de tenir sensació de formar part d'un lloc on es comparteix aficions i gustos, farà que qualsevol se senti més feliç i comprès. 
 

Beneficis a nivell social

  

Es considera un esport que promou les relacions socials i la comunicació. Al seu entorn crea un nucli en què les persones se senten part d'un grup, i fomenta la integració social. 

 

Beneficis a nivell psicològic

 

Fortifica el caràcter, fa que es faci front a reptes i situacions que fan créixer dia a dia, lluita a lluita, millora la concentració tant en el combat com durant l'entrenament, l'autoestima i la confiança, ja que ve intrínsec a millorar les capacitats i habilitats. 


Entre d'altres, el Taekwondo ens proporciona

 

El respecte a un mateix i als altres creant bons hàbits (eludeix hàbits perjudicials com l'alcohol o tabac, i crear bons hàbits d'alimentació i higiene, entre altres).  

 


Valors que fomenta la pràctica del Taekwondo

 

AUTOCONTROL: indica el domini que una persona pot tenir de les seves reaccions, sentiments i impulsos a través d'una determinació voluntària per poder fer-los sorgir o créixer, mantenir o sotmetre segons la seva lliure decisió.

 

CORATGE: deriva de COR, Cor en llatí, és sinònim de tenir valor, de posar el cor per davant. Fer les coses amb ganes i de la millor manera. 


DISCIPLINA: és ser a temps, complir amb les nostres obligacions en el moment adequat. 


INTEGRITAT PERSONAL: vida en concordança amb el nostre estat de consciència més elevat. La integritat personal requereix valor, rectitud, humilitat i bondat. En una societat on es perden els valors i creix la desconfiança la integritat és un desafiament impressionant en els negocis, la família, l'estat i la societat en general.

 

LLEIALTAT: és el respecte a les meves conviccions. És un compromís a defensar en el que creiem. Lleialtat és, mantenir-se dempeus en la tempesta, amb les nostres creences. 


PERSEVERANÇA: és important assumir i ensenyar als més menuts que les coses no venen soles, sense esforçar-se i posar de la nostra part. Els somnis i il·lusions donen sentit a la vida. De fet, el valor que donem al que tant desitgem es mesura amb l'esforç que invertim per aconseguir-ho, i només s'aconsegueix amb una actitud perseverant.

 

RESPECTE: és una manera especial de mirar i tractar els altres. És una aproximació a les persones posant molta atenció en elles però amb la cura de no envair el seu espai. És una manera de reconèixer els drets de les persones i donar valor a les seves opinions i també la seva manera de pensar. 




Us esperem a tots i totes a les nostres activitats extraescolars!!. 

 


Josep Castro 

3r DAN  

Àrbitre Nacional 

Tècnic Superior Esportiu


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada